Balkan

U zadnje vrijeme se dosta priča o Balkanu, pa zašto ne bi malo istraživali Balkan i gubili vrijeme? Budući da studiram geografiju, čuo sam različita tumačenja i ovaj post je ono što sam ja tako, objektivno, izvukao iz svog tog mućkuriša.

Evo, neka ovaj post bude javna rasprava 😉

Granice i prostorni obuhvat Balkana

Prvo, sjeverna granica Balkana nije čvrsto definirana. Najčešće se  uzima granica Soča-Krka*-Sava-Dunav. Odnosno sve južnije od te granice je Balkan. Taj prostor obuhvaća: Tršćanski zaljev, trećinu teritorija Slovenije, pola teritorija Hrvatske, BiH, Užas, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, mali dio Rumunjske, Albaniju, Grčku i europski dio Turske. Balkan se uglavnom zaokružuje na cijelu Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju pa čak i Rumunjsku i ostalo što već je Balkan prema Soča-Krka*-Sava- Dunav granici dok se Italija uopće ni ne spominje jer je Tršćanski zaljev minoran dio teritorija Italije. Budući da je Balkan smješten u Europi, i dalje se uzima samo europski dio Turske. Neki čak u Balkan meću i Mađarsku, ali rjeđe.


Balkan prema Soča-Krka*-Sava-Dunav granici


„Zaokruženi“ Balkan

Sama regija je dobila ime prema Staroj planini koja se još zove i Balkan. Planina ni po čemu ne dominira prostorom da ime baš mora bit po njoj, ali eto, nekakvo ime mora imat.

Poluotok?!

Često se spominje „Balkanski poluotok“. Balkan ni po čemu nije poluotok.

Definicija poluotoka je da kopnena kateta ne smije biti duža od morskih kateta. Kateta Trst – Odesa je duga 1330 km, a duža morska Trst – Rt Matapan (na Peloponezu) je duga 1270 km.

Klima poluotoka bi trebala biti pod utjecajem mora, a klima u npr. Srbiji nema veze s morem. Doduše, klima cijele Europe, pa tako i Balkana,  je više-manje pod utjecajem oceana [više o utjecaju oceana na klimu Europe u odjelljcima Another ice age? i Norwegian and North Atlantic Current are already dead? ovog posta (engleski)], ali more nema veći utjecaj na klimu u Kragujevcu nego u Beču.

Ovako dodatna zanimljivost je da je Balkan valjda jedini „poluotok“ uvelike podijeljen u dvije vremenske zone [više o vremenskim zonama u ovom postu (engleski)]. Istina je da je eto slučajnost da granica između srednjeeuropskog i istočnoeuropskog vremena dijeli Balkan na pola. Međutim, veliki dio Balkana pripada srednjeeuropskom vremenu, a veliki dio propada istočnoeuropskom i ne mogu se napraviti baš neki veliki kompromisi. Također, na Pirinejskom poluotoku (e to je pravi poluotok), Portugal računa vrijeme po Greenwichu, a Španjolska po srednjeeuropskom vremenu, ali to je samo zato što se Španjolska gura gdje joj nije mjesto – cijeli Pirinejski poluotok je u greenwichkoj vremenskoj zoni.

U kratko, Balkan nije poluotok. Poluotoci su Florida, Skandinavski poluotok, Pirinejski, Apeninski, Korejski itd., ali Balkan nije.

Jugoistočna Europe Vs. Balkan

Jugoistočna Europa i Balkan nisu sinonimi. Jugoistočna Europa ima čvrste granice – ona ne obuhvaća Sloveniju, ali zato obuhvaća Rumunjsku.

Sličnost Balkana

Svidjelo se to vama ili ne mi Balkanci imamo sličnosti – ponajviše mentalitet. Tu je naravno i jezična sličnost južnih slavenskih jezika, međutim to otpada kad se u obzir uzmu grčki, albanski i turski.

Zapadni Balkan

I meni se baš ne sviđa naziv zapadni Balkan, ali objektivno, sličnost između država bivše Juge još uvijek postoji (jezične sličnosti se nećemo baš tako lako riješit) i sad kako zvati prostor bivše Juge pod jednim nazivom, a da ne kažemo svaki put Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija? Jugoslavija je neprimjeren naziv u Hrvatskoj (budi loša sjećanja), a Ilirija ili nešto drugo zvuči preuštogljeno; neka onda bude Zapadni Balkan. Samo, u Zapadni Balkan je uključena i Albanija.

Hrvatska

Ovaj dio je namijenjen i za Slovence, koji često misli da su neki zapadnjaci, a da smo mi „obični“ Balkanci. Ako su Hrvati Balkanci, onda su i Slovenci.

Malo podrobnija analiza – sviđalo se to ljudima ili ne Hrvatska se smatra dijelom Balkana. Međutim, kontinentalni dio Hrvatske je i dio Srednje Europe, a primorski dio i dio Mediterana. Isto kao što je Grčka mediteranska zemlja iako je na Balkanu. Tako da mi stvarno dižu živac „Balkanska“ rivijera u Dubrovniku i slično…

Malo zapažanje – moji sugrađani niti poštuju semafor niti pješački prijelaz. Kada smo bili na maturalcu, nitko, osim nas Balkanaca, nije prelazio cestu kako mu volja. Kad smo već kod prometa, neka mi neko nađe jednog jedinog vozača koji redovito pušta pješaka na pješačkom prijelazu

Zaključak

U kratko regija Balkan postoji, ali Balkanski poluotok ne postoji. Hrvatska je na Balkanu, ali se činjenice da je više od polovice njenog teritorija dio Srednje Europe (sjetimo se samo Austrougarske Monarhije), a ostalo dio Mediterana (sjetimo se samo Mletačke i Dubrovačke Republike) ne smiju izostaviti. Na nama je da odlučimo što nam je važnije – je li nam važnije da je Split mediteranski grad ili balkanski. Što se mene tiče, nema dvojbe – kada idem na more, idem na Mediteran i ne prelazim državnu granicu. Da li Zagreb smatram srednjeeuropskim ili balkanskim gradom? Za mene je moj grad srednjeeuropski.

Još da nekog citiram za kraj Balkanska regija je objektivna stvarnost, a Balkanski poluotok geografska irealnost 😉

*Riječ je naravno o Krki u Sloveniji.

Objavljeno 9.4.2012. u 8:30 PM

Advertisements

One thought on “Balkan

  1. Pingback: RESTORAN RIVA u Senju – đubrad prevarantska « Nelandir's Independent Trading Co.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s